Prima şcoală de arte din Bucureşti – Şcoala de Belle Arte a fost înfiinţată prin decretul dat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la data de 2 noiembrie 1864, fiind inaugurate în decembrie 1864.
Şcoala de Belle Arte a fost înfiinţată ca urmare a demersurilor făcute, începând cu anul 1859, de pictorii Theodor Aman şi Gheorghe Tattarescu, cei doi înaintând oficialităţilor propuneri de înfiinţare a unei instituţii de învăţământ artistic de factură modernă.
Theodor Aman, pictor şi grafician (membru post-mortem al Academiei Române), a studiat şi a pictat mult la Paris, loc în care a fost puternic influenţat de Delacroix şi Thomas Conture, astfel că atunci când a revenit în ţară, în 1857, a început să inițieze demersurile pe care le vedea necesare în reorganizarea învăţământului artistic românesc. Astfel, în anul 1864, au fost înființate cele două şcoli de belle-arte, una în Iaşi şi cealaltă în Bucureşti. Theodor Aman a fost directorul Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, până la sfârşitul vieţii sale. Tot lui i-a fost încredinţată şi conducerea Pinacotecii Statului, arată sursa mai sus menţionată.
Sub conducerea lui Theodor Aman, Şcoala de Belle Arte din Bucureşti a practicat o politică organizatorică adecvată, inspirată de modelul parizian, iar mai apoi, sub îndrumarea lui George Demetrescu Mirea, s-a ridicat la nivel academic, s-au diversificat specializările, s-a inclus studiul artelor decorative.
În anul 1897, consecință a reformei învăţământului iniţiate de Spiru Haret, Şcoala de arhitectură înfiinţată de Societatea Arhitecţilor Români a fost primit official calitatea de instituție de învăţământ de stat, sub denumirea de Şcoala Naţională de Arhitectură, secţie a Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti.
Pictorul Camil Ressu (1880-1962), membru titular al Academiei Române (din 1955), a fost unul dintre profesori, începând din 1925, apoi, din 1930, profesor definitiv la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti.
În anul 1931, prin legea învăţământului superior, Şcoala de Belle Arte îşi schimbă numele în Academia de Belle Arte, iar Camil Ressu a fost primul rector al acesteia. În anul 1942, titulatura şcolii se schimbă din nou, devenind Şcoala Superioară de Arte din Bucureşti.
În 1948 este înfiinţat Institutul de Artă din Bucureşti, care includea facultăţile de Teatru, Muzică, Coregrafie şi Arte Plastice. Doi ani mai târziu, ia fiinţă Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”. În 1990, instituţia a revenit la titulatura consacrată, Academia de Arte din Bucureşti, iar în anul 1992 a fost constituită o nouă facultate, cea de Istoria şi Teoria Artei.