Peste două duzini de statui de bronz bine conservate, modelate acum 2.000 de ani, au fost scoase din noroiul băilor termale antice din Toscana, Italia.
Se spune că aceste figurine rescriu istoria despre trecerea de la civilizația etrusca la Imperiul Roman, datorită faptului că poartă atât inscripții etrusce, cât și latine.
Arheologii au îndepărtat cu grijă toate urmele de murdărie pentru a readuce statuile la gloria lor de odinioară, dezvăluind câteva figuri asemănătoare unor zeități precum Apollo și Igea, dar și părți ale corpului și organe individuale. Statuile ar fi fost prezentate zeilor ca ofrande în schimbul unor cure medicale prin apele băilor, potrivit ministerului.
Noul ministru italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, le descrie drept „o descoperire excepțională pentru Italia” și „comori imense și unice”.
Statuile erau acoperite de aproape 6.000 de monede de bronz, argint și aur, iar apele fierbinți și noroioase ale San Casciano au ajutat la conservarea lor. Arată „aproape ca în ziua în care au fost scufundate”, a spus Jacopo Tabolli, care a coordonat săpătura pentru Universitatea pentru Străini din Siena.
Arheologul a spus că echipa sa a recuperat 24 de statui mari, dintre care cinci înalte de aproape un metru, plus câteva statuete mai mici, și a remarcat că este neobișnuit ca acestea să fie făcute din bronz, mai degrabă decât din teracotă.
Sursă: The Archaeologist