”N-am pronunţat niciodată cuvântul nebun şi nici măcar alienat. Nu ştiu dacă termenul bolnav e cel mai potrivit. Poate că e mai cuminte să spunem chinuit”. (Alexandru Obregia)
În data de 24 iulie, se împlinesc 76 de ani de la moartea medicului psihiatru, profesor universitar Alexandru Obregia, titularul Catedrei de Psihiatrie și Clinica bolilor mintale din cadrul Facultății de Medicină din București între anii 1910 – 1924.
Alexandru Obregia a fost fondatorul Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” din București, pionier al psihiatriei ştiinţifice româneşti și nume de rezonanță în mediul academic.
Alexandru Obregia s-a născut în data de 20 iulie 1860, (Iași) și a decedat în data de 24 iulie 1937 (București). A fost un cunoscut medic psihiatru și profesor universitar, a cărui carieră este strâns legată de progresul făcut în studierea și implementarea științei psihiatriei în România. Cercetările lor s-au axat pe morfologia sistemului nervos, schizofrenia și paralizia generală; de asemenea, Obregia este cel care a introdus manevra de puncție suboccipitală în practica neurologică.
În anul 1888, când avea numai 28 de ani, el a susținut teza de doctorat în medicină, la Facultatea de Medicină din București. Apoi, până în1891, a urmat perioada în care s-a specializat în psihiatrie și neurologie, la Berlin și Paris, din anul 1893 devenind medic primar psihiatru la Ospiciul „Mărcuța”, iar din anul 1905 fiind numit în funcția de director al Ospiciului.
Autorul puncției suboccipitale în practica medico-chirurgicală
Puțin mai târziu, în anul 1908, Obregia a publicat studiul, a introdus și a aplicat – la acea data, fiind primul în lume – puncția suboccipitală în practica medico-chirurgicală. În anul 1909 el a obținut, prin concurs, postul de profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină din București (până în 1934), iar în anul 1922 a devenit Președintele Societății Române de Psihiatrie.
A urmat anul 1923, când profesorul Obregia se instalează la Clinica de Psihiatrie din noul Spital Central de boli nervoase și mentale, instituție care în prezent îi poartă numele, clădirea fiind situată pe Șoseaua Berceni nr. 10. La vremea deschiderii a fost cel mai mare spital din România, construit la inițiativa și după concepția personașă a Alexandru Obregia, lucrările desfășurându-se în perioada 1907- 1911, cu ajutorul financiar al omului politic Gh. Gr. Cantacuzino, zis „Nababul”.
Doctorul Al. Obregia a murit la 24 iulie 1937, la București.
În decursul existenței sale, spitalul pe care l-a ctitorit a purtat mai multe denumiri oficiale – “Institutul de Boli Mentale, Nervoase și Endocrinologice”, “Spitalul unificat numărul 9”, “Dr. Gheorghe Marinescu”.
Denumirea instituției este schimbată, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr.342/04.03.1998, din Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie “Prof. Dr. Gh. Marinescu” devinind Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”, aceasta fiind titulatura pe care instituția o poartă și în prezent.
Bustul dr. Alexandru Obregia – realizat de sculptorul român Frederic Storck – este instalat, din anul 1935, în parcul din fața pavilionului central al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, din București.