Într-o zi de 26 septembrie 1497, a început asediul cetăţii Suceava, capitala Ţarii Moldovei, de către poloni.Asediul a durat „trei săptămîni zi şi noapte„, însă fără nici un rezultat.
Cetatea de Scaun a Sucevei, cunoscută și ca Cetatea Sucevei, este o cetate medievală poziționată în nord-estul României, la marginea estică a orașului Suceava. Cetatea este localizată pe înalțimile unui platou aflat la o înălțime de 70 m față de lunca Sucevei, loc din care se poate vedea întreaga vale a Sucevei.
În mod uzual și favorit a fost folosită denumirea de Cetatea de Scaun a Sucevei și nu formula Cetatea Sucevei, deoarece în Suceava au existat două cetăți: Cetatea de Scaun și Cetatea de Apus (Cetatea Șcheia), ambele fiind construite de voievodul Petru I Mușat (cca.1375 – cca.1391).
Cetatea Sucevei a fost o piesă importantă din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, perioadă în care a apărut pericolul otoman. În acest sistem de fortificații medievale se găseau diferite așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri, diferite cetăți așezate strategic) pregătite în scop de apărare, consolidate cu ziduri de piatră, valuri de pământ, împrejmuite cu șanțuri adânci.
Cetatea a fost construită de Petru I Mușat, la sfârșitul secolului al XIV-lea, iar apoi a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVII-lea (anul 1675), la acțiunile pornite de Dumitrașcu Cantacuzino.
Sub tirul asediilor
În vara anului 1476, Cetatea Sucevei a fost asediată de oștile turcești, conduse de sultanul Mahomed al II-lea, cee ace a dus la avarierea ei. După cum reiese din cronicile vremii, oștenii aflați în cetate la momentul asediului, conduși de hatmanul Șendrea, au luptat cu vitejie, obligând oștile otomane să se retragă. Totuși, acest asediu a arătat că zidurilor de incintă și turnurilor nu au reușit să facă față asaltului tirurilor de artilerie cu ghiulele de fier.
Încercările nu s-au încheiat aici, Cetatea s-a mai aflat sub asediul armatelor otomane și în anul 1485, iar apoi, în 1497, al oștilor poloneze conduse de regele Ioan Albert. Totuși, niciun atac nu a reușit să ducă la predarea cetății.
În prezent, Cetatea Sucevei se află în ruine.