Corneliu Baba s-a născut în ziua de 18 noiembrie 1906 (Craiova) şi a murit pe 28 decembrie 1997 (Bucureşti).
Pictor român reprezentativ, el a rămas cunoscut în special pentru portretele sale, dar nu numai, ci şi pentru alte tipuri de tablouri şi ilustraţii de cărţi.
Baba, cel mai important portretist român
Corneliu Baba îşi pregătea portretele în aceeași manieră ca și maestrul său Rembrandt, făcând serii multiple de schiţe ale mâinilor, ale ochilor etc.
Tehnica artei jocului de lumini, preluată de la Rembrandt, apare ca element principal în tablourile care prezintă portretele unor personalitaţi precum Lucia Sturdza-Bulandra, Tudor Arghezi, George Enescu etc.
În portretele sale, Corneliu Baba s-a aplecat în detaliu asupra mâinilor, ca element caracteristric în conturarea personalităţii umane, studiu comun și lui Rembrandt sau altor marii portretişti ai şcolii olandeze.
Important de știut, aproape toate operele lui Corneliu Baba au rămas în România, aproape toate muzeele importante din ţară au măcar o operă de-a sa.
Una dintre puținele sale lucrări din afara României este tabloul impresionist intitulat „Frica”, piesă ce face parte din colecția Muzeului Szepmuveszeti din Budapesta.
Jucătorul de şah” este lucrarea prezentată în cadrul Salonului de Artă din Bucureşti (1948), piesă cu care Corneliu Baba şi-a făcut debutul official.
Opere
Printre cele mai importante opera semnate Baba, se numără şi o serie de portrete care i-au făcut pe critici să îl așeze lângă Francisco Goya. Galeria lucrărilor de referință cuprinde lucrări precum portretul lui Mihail Sadoveanu (Muzeul de Artă Timişoara) sau portretul al lui K.Z. Zambaccian (Muzeul Zambaccian, Bucureşti).