În urmă cu 160 de ani, într-o zi de 3 noiembrie 1863, se lansa, la Bucureşti, revista umoristică editată de B. P. Hasdeu, „Aghiuţă”, săptămânal de satiră care a avut apariții până la 17 mai 1864.
După toate datele, revista era scrisă majoriat – unii spuneau chiar că în totalitatea – de B. P. Hasdeu. Textele aduceau o mare noutate în planul presei, prin satirizarea virulentă a adversarilor domnitorului Al. I. Cuza, a coaliției dintre partidele „anticonservatoriu” și „anti-progresist”, fiind înfierată demagogia, orgoliile și derapajele politicienilor etc.
Diferența între „Aghiuță” și alte publicații ale vremii era dată de metoda literară a scrierii, textele fiind ticluite cu mare măiestrie.
Înainte de intrarea pe piață a lui „Aghiuță”, mai existaseră câteva cu același profil „Țânțarul” (1859) și „Nichipercea (1859)”, editate de N. T. Orășanu, dar niciuna nu se ridicase la nivelul publicației lui Hașdeu care s-a afirmat drept cea mai importantă revistă satirică din perioada 1860–1880.
Ulterior, a intrat pe piață „Moftul român”, lansat de Caragiale în 24 ianuarie 1893, care le-a întrecut, ca artă literară, pe toate celelalte.