Eforturile românești făcute în domeniul energiei nucleare au început din anii 1955, data de 31 iulie 1957 rămânând istorică deoarece ea reprezintă intrarea în funcţiune a primului reactor atomic românesc de cercetare, localizat la București-Măgurele.
Foarte scurt Istoric al energiei nucleare în România
La jumătatea anilor ’50, România a primit suport din partea Uniunii Sovietice în vederea construirii, lângă București – mai exact la Măgurele – a unui reactor nuclear de cercetare, tehnologie seria VVR-2000kW. Important de știut, acest sistem a fost primul reactor de cercetare nucleară aprobat de URSS, în afara granițelor sale, pentru o țară aflată în blocul est-european.
În acest fel, în anul 1957, România deținea un reactor nuclear în funcțiune, operat de specialiști români. Începutul era făcut… Firesc pe firul progresului, în anul 1960, au început discuțiile despre construcția unei centrale nucleare în România.
Până la acest moment, URSS mai pusese în funcțiune o centrală nucleară la Obninsk (anul 1955), iar SUA nu se lăsase mai jos și dăduse în operare una la Shippingport (anul 1957), ambele având reactori cu apă sub presiune proveniți din sistemele de propulsie pentru submarinele nucleare și folosind Uraniu îmbogățit. Simultan, în Franța și în Anglia se extindeau lucrările la alte centrale nucleare, care foloseau uraniu natural.
Anul 1970 este cel în care Congresul SUA a aprobat transferul de tehnologie CANDU către România, iar în anul 1971 era stabilit să înceapă construcția la două unități de câte 300MW. Au urmat însă inundații neprevăzute, care au dus la amânarea programului nuclear.
Primele betoane la Cernavodă, puse în anul 1979
Proiectul Cernavodă s-a bazat pe transferul de tehnologie din Canada (Atomic Energy Canada Limited – AECL), din Italia și din SUA.
Construcția primei unități a fost începută în iulie 1982, a unității 2 în iulie 1983 și a unităților 3-5 în următorii patru ani. În anul 1991, lucrările ce erau in curs la la ultimele patru unități au fost suspendate, prioritatea fiind concentrarea tutror eforturilor asupra unității 1, a cărei responsabilitate a fost înmânată unui consorțiu AECL-Ansaldo (canadian-italian). Astfel, unitatea 1 a fost conectată la rețea la mijlocul anului 199, ea intrând în exploatare comercială în decembrie 1996.
Centrala de la Cernavodă este operată de către Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN), companie ce a luat ființă în anul 1998.