Prima variantă de 8 martie: în antichitate, zeiţa Rhea – mama tuturor zeilor
Ziua Internaţională a Femeii a purtat, în parcursul istoriei, denumiri diverse, femeia fiind celebrată încă din perioada Antichității, atunci când evenimentul avea loc primăvara, când era sărbătorită zeiţa Rhea, mama tuturor zeilor.
Varianta secolului XIX, “Duminica mamei”
O sărbătoare a femeilor, mai exact a celor cu copii, se celebra la începutul secolului XIX, în Anglia, când este menţionată sărbătoarea sub denumirea de “Duminica mamei”.
1908, varianta “Paine si Trandafiri”
În data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au protestat pe străzile din New York, cerând micșorarea duratei zilei de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot și încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Protestele lor au purtat sloganul “Paine si Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică iar trandafirii arătând dorința de îmbunătățire a calitații vieții lor.
1910, Internaționala Socialistă a propus adoptarea unei Zile Internaționale a Femeii
Interesant de știut, la nivel internațional, organizațiile socialiste din întreaga lume s-au întalnit în anul 1910, la Copenhaga, în Danemarca. Aici, Internaționala Socialistă a propus adoptarea unei Zile Internaționale a Femeii.
Un an mai târziu, în 19 martie 1911, Ziua Internatională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania, Elvetia, zi în care peste un milion de bărbați și femei au ieșit în stradă, având mai multe revendicări.
1913-1914, femeile ruse cer “Pâine și pace”
În timp, Ziua Internațională a Femeii a avut și rolul de mecanism în protestul exprimat împotriva Primului Razboi Mondial. Femeile ruse au sărbătorit prima zi internațională a femeilor în ultima duminica a lunii februarie. Patru ani mai târziu, în 1917, îndurerate că două milioane de soldați ruși căzuseră pe front, mamele, soțiile și fiicele acestora au ieșit în strada, în ultima duminică a lunii februarie, protestând împotriva războiului, și punând mișcării lor sloganul Paine si pace”.
1977, ONU proclamă o “Zi a Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii și Pace Internațională”
În anul 1977, Organizația Națiunilor Unite a decis adoptarea unei zile internaționale a femeii, iar Adunarea Generală ONU a adoptat Rezolutia 32/142, invitând fiecare țară să proclame, orice zi a anului, în acord cu obiceiurile și tradițiile sale, ca “Zi a Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii și Pace Internațională”. Atunci, nu a fost specificată cu exactitate o dată anume, însă mai multe țări au ales aceeași zi în care să aducă un omagiu femeilor – 8 martie!