Arheologii au recuperat un altar funerar roman care a fost găsit parțial îngropat în râul Torre din municipiul San Vito al Torre, Italia.
Descoperirea a fost făcută de Ervino Silvestri după ce a observat un bloc de calcar parțial expus și a contactat autoritățile locale.
Arheologii de la Supraintendența ABAP FVG au efectuat o serie de săpături nu numai pentru a elibera monumentul, ci și pentru a obține mai multe informații despre stratigrafia arheologică din jur.
O examinare preliminară datează altarul din epoca imperială (31 î.Hr. – 476 d.Hr.), care a fost găsit aproape complet intact, cu excepția colțului din dreapta sus.
Pe față este o inscripție plasată în interiorul unui cadru mulat care se referă la „gen Apinia”, probabil denotând gena familiei care împărtășește același nomen gentilicium și pretind descendență dintr-un strămoș comun.
Pe una dintre părți este o imagine unui Erotes. Acesta este prezentat stând pe un piedestal și ținând o torță răsturnată și o floare de mac, ambele recunoscute ca simboluri reprezentând somnul etern.
Partea din spate a altarului pare cioplită și oarecum deteriorată, cu secțiuni care se desprind, probabil ca urmare a expunerii prelungite la apa curgătoare a râului.
Sursă: Heritage Daily