Beethoven avea o predispoziție genetică probabilă la boli hepatice și o infecție cu hepatită B cu luni înainte de moartea sa, au arătat testele unei echipe de cercetători condusă de Universitatea Cambridge care a analizat cinci șuvițe de păr pentru a ordona genomul compozitorului.
Autorul principal, Tristan Begg, a spus că factorii de risc genetic, împreună cu consumul ridicat de alcool al lui Beethoven, ar fi putut contribui la starea sa hepatică. Cu toate acestea, aceștia nu au putut stabili o cauză definitivă a pierderii auzului.
Echipa internațională a analizat șuvițe din opt șuvițe de păr păstrate în colecții publice și private, în încercarea de a face lumină asupra problemelor de sănătate ale lui Beethoven. Cinci smocuri de pâr au fost considerate „autentice” de către cercetători și provin de la un singur bărbat european.
Ludwig van Beethoven s-a născut la Bonn, Germania, în 1770 și a murit la vârsta de 56 de ani la Viena, în 1827. Prodigiosul compozitor și pianist a suferit o pierdere progresivă a auzului, care a început la mijlocul până la sfârșitul anilor 20 și l-a determinat să fie surd funcțional până în 1818.
Domnul Begg a spus că echipa a presupus din „cărțile de conversație” ale compozitorului – pe care le-a folosit în ultimul deceniu al vieții sale – că consumul de alcool al lui Beethoven era regulat, dar volumele pe care le consuma erau greu de estimat.
„În timp ce majoritatea contemporanilor săi susțin că consumul său a fost moderat în raport cu standardele vieneze de la începutul secolului al XIX-lea, aceasta se ridica probabil la cantități de alcool cunoscute astăzi ca fiind dăunătoare pentru ficat”, a spus el. „Dacă consumul său de alcool a fost suficient de mare pe o perioadă suficient de lungă de timp, interacțiunea cu factorii săi de risc genetici prezintă o posibilă explicație pentru ciroza lui”.
Johannes Krause, de la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă din Germania, a declarat: „Nu putem spune cu certitudine ce l-a ucis pe Beethoven, dar acum putem confirma cel puțin prezența unui risc ereditar semnificativ și a unei infecții cu virusul hepatitei B. „Putem elimina, de asemenea, câteva alte cauze genetice mai puțin plauzibile”.
Sursă: BBC News