Orașul pierdut Pavlopetri, despre care oamenii de știință cred că este cel mai vechi oraș scufundat din lume, este un exemplu excelent al descoperire a unui orașe pierdut de mult timp.
Regiunea Peloponezului din sudul Greciei găzduiește Pavlopetri, despre care se crede că are o vechime de aproximativ 5.000 de ani și care precede iluștrii eroi ai lui Homer. Pavlopetri este situat chiar lângă sudul Laconiei.
În 1968, Nicholas Flemming, de la Institutul de Oceanografie de la Universitatea din Southampton, a mers la locație cu o echipă de arheologi de la Universitatea din Cambridge pentru a cerceta ruinele masive.
Echipa a estimat că orașul acoperă o suprafață de 300 de metri pe 150 de metri și avea cel puțin 15 clădiri diferite, precum și curți, cinci străzi, două morminte și cel puțin 37 de morminte de cist, un mic osuar construit din piatră pe care obișnuia să țină oase. În plus, au descoperit că orașul subacvatic a continuat spre sud spre Pavlopetri, unde au fost descoperite ruinele zidurilor și alte artefacte.
Echipa a descoperit, de asemenea, alte relicve pe fundul mării în timp ce își făcea investigația, inclusiv ceramică, lame de obsidian și chert, plus o figurină mică din bronz despre care au estimat că a fost fabricată între 2800 și 1180 î.Hr. Cu toate acestea, s-a descoperit că majoritatea structurilor din orașul scufundat datează din epoca miceniană, aproximativ 1650-1180 î.Hr.
Orașul ar fi găzduit între 500 și 2.000 de oameni.
Deși circumstanțele exacte care l-au trimis pe Pavlopetri pe fundul oceanului rămân un mister, unii au teoretizat că ar fi putut fi scufundat de un cutremur care a avut loc fie în jurul anului 1000 î.Hr. sau 375 d.Hr..
Sursă: The Archaeologist