Arheologii de la universitățile din Zaragoza și Alicante au descoperit cea mai mare concentrație de artă rupestră paleolitică din estul Iberiei în timpul unui studiu al Cueva Dones.
Cueva Dones este o peșteră situată în Millares, Spania, care a fost descoperită pentru prima dată în 1821, când un cutremur a expus intrarea. Situl constă dintr-o peșteră cu o singură galerie, la aproximativ 500 de metri adâncime, care se deschide spre un canion abrupt din municipiul Millares.
Au fost identificate 110 unități grafice, inclusiv cel puțin 19 reprezentări zoomorfe ale animalelor precum cai, cerbi (căprioare roșii) și cerbi. Potrivit studiului: „Restul artei constă din semne convenționale (dreptunghiuri), mai multe panouri de „macaroane” („caneluri” făcute fie cu degetele, fie cu unelte târâte pe o suprafață moale), linii izolate și. tablouri neidentificate.”
Majoritatea picturilor au fost realizate prin aplicarea argilei roșii găsite pe podeaua peșterii. Deși pictura în lut este cunoscută în arta paleolitică, exemplele de utilizare a acesteia sunt extrem de rare.
Sursă: Heritage Daily