O echipă de arheologi de la Direcția Muzeelor de Arheologie din Istanbul a excavat Biserica Sf. Polyeuktos, situată în cartierul Saraçhane din Istanbul, Turcia.
Biserica a fost construită între 524 și 527 d.Hr. sub patronajul Aniciei Juliana, o prințesă imperială romană în timpul domniei lui Iustin I. Intenția Julianei de a-și afirma propria descendență imperială s-a reflectat în designul opulent al clădirii, care a fost cea mai mare biserică din oraș până la construirea Hagiei Sofia.
Biserica a încorporat elemente decorative persane sasanide la scară mare și se crede că a fost pionier în stilul arhitectural al bazilicii cu cupolă, care a fost perfecționat ulterior în Hagia Sofia.
După construcția ei, istoria bisericii este în mare parte necunoscută. A rămas în picioare până în secolul al XI-lea, dar în cele din urmă s-a deteriorat și diferite elemente arhitecturale au fost îndepărtate și reutilizate la Constantinopol (Istanbul).
Rahmi Asal, directorul muzeelor, a declarat: „Biserica a fost grav avariată, în special în timpul invaziei latine, iar apoi clădirea a fost deteriorată în continuare de un cutremur în anul 1010 d.Hr., piesele fiind luate pentru a fi folosite în Bazilica Sf. Marcu în Veneția.”
Săpăturile au scos la iveală piese decorative importante din piatră și elemente arhitecturale, cea mai notabilă descoperire fiind o bucată de tors dintr-o statuie înfățișând o figură masculină sculptată în marmură. Trunchiul a fost găsit la aproximativ un metru sub nivelul suprafeței și datează din perioada romană târzie în jurul secolelor III-IV d.Hr.
Sursă: Heritage Daily