Un mozaic înfățișând o ramură de viță de vie bogat împodobită cu struguri, pe care se află vrăbii care mănâncă fructele sau se joacă cu frunzele, iar în centru mitica pasăre Phoenix cu aureolă și 13 raze pe cap împodobește podeaua unei biserici din cimitir, cu o singură cameră, din secolul al V-lea d.Hr.. Până acum, această biserică este cea mai veche din Salonic și singura din Europa cu o reprezentare a unui palmier pe podea.
Pardoseala din mozaic a fost amplasată sub sanctuarul bisericuței ridicată la începutul secolului al V-lea d.Hr., pe care a fost construită pe la jumătatea aceluiași secol bazilica cu trei coridoare găsită în timpul săpăturilor de la stația de metrou Sidrivani, din fața clădirea Școlii Teologice a Universității Aristotel din Salonic.
„Palmierul, simbolizând nemurirea și renașterea, cu aureola pe cap, îl simbolizează pe Hristos, în timp ce ciugulirea strugurilor de către păsări reprezintă o participare la Sfânta Împărtășanie.”, spune Melina Paisidou, profesor de arheologie și artă bizantină la AUTH. Potrivit acesteia, au fost găsite 7 vrăbii, dar ea estimează că au fost 12 în total, tot atâtea cât Apostolii.
Mai mult decât atât, potrivit doamnei Paisidou, „puterea regenerativă a phoenix-ului, care renaște din cenușa sa, și unicitatea statutului său l-au determinat să devină un simbol al puterii eterne a împăraților romani. De aceea, phoenixul este înfățișat pe monedele romane, și anume pe monedele anterioare din epoca antonină, dar și pe monedele primilor împărați bizantini din secolul al IV-lea, precum Constantin, Constanțiu al II-lea, Valentinian al II-lea și Teodosie I.”
Mitul palmierului conține elemente comune cu nașterea, moartea și învierea lui Isus, în timp ce ultima apariție a păsării pe pământ, așa cum se notează într-un text din prima jumătate a secolului al VI-lea, coincide cu momentul nașterii lui Hristos. Phoenixul cu aureola strălucitoare, înfățișat pe mormintele primelor secole creștine, simbolizează victoria vieții asupra morții și fericirea vieții cerești.
Sursă: The Archaeologist