Un mormânt vechi de 1.300 de ani descoperit în timpul construcției unui complex de locuințe în Northamptonshire a fost clasificat drept cel mai important mormânt medieval timpuriu ale unei personalități feminine, descoperit în Marea Britanie. Colecția de artefacte din mormânt, care a fost numită Comoara Harpole, include un colier care este cel mai opulent de acest tip găsit vreodată.
Colierul prezinta o varietate de pandantive, inclusiv unele cu sticlă colorată și pietre semiprețioase înserate în aur și câteva monede ale împăratului roman Teodosie I (r. 379-395 d.Hr.) cu accesorii atașate. Piesa centrală strălucitoare este un pandantiv mare cu granate întinse în aur aranjate într-un motiv de cruce; s-ar putea să fi fost jumătate dintr-o închizătoare cu balamale, reutilizată într-un pandantiv.
Arheologii au ridicat blocuri de pământ din zona care înconjoară imediat mormântul și le-au adus înapoi la un laborator pentru analize suplimentare. Acestea nu au fost încă săpate pe deplin, dar razele X au dezvăluit unele dintre celelalte artefacte prețioase ale mormântului, inclusiv o cruce de argint ornamentată, care poartă reprezentări ale unor fețe umane. Deși au supraviețuit puține rămășițe de schelet, cercetătorii de la Muzeul de Arheologie din Londra (MOLA) cred că obiectele au aparținut probabil unei femei care a murit în secolul al VII-lea d.Hr. „Obiectele descoperite în aceast mormânt și cantitatea imensă de simbolism creștin sugerează că ea era o femeie distinsă. – persoană cu statut”, spune Lyn Blackmore, specialistul senior în cercetările MOLA, „și poate că a fost un lider creștin timpuriu”.
Sursa: Archaeology Magazine