Arheologii care excavau o movilă funerară în regiunea Dobrogea a României spun că un craniu de lup a fost depus de către hoții de morminte împotriva spiritului decedat.
Movila datează de aproximativ 2.000 de ani și a fost în mare parte arată, cu toate acestea, un studiu geofizic indică faptul că inițial avea un diametru de până la 75 de metri.
În centrul mormântului se afla o groapă acoperită cu scânduri unde defunctul era incinerat în interiorul unei structuri de lemn. Acest lucru este dovedit de cantități mici de os, un fragment de lampă de lut și resturi de lemn parțial ars.
Săpăturile au scos la iveală, de asemenea, un număr mare de semințe de nuc arse, conuri de pin și alte rămășițe de plante, ceea ce este obișnuit în înmormântările prin incinerare din perioada romană timpurie. În orașul Hârșova, cunoscut în perioada romană sub numele de Carsium de la Dunărea de Jos, au fost descoperiți tumuli similari.
Mormântul a fost jefuit în antichitate, tâlharii de morminte depunând un craniu de lup pe o grămadă de pietre care le-a închis șanțul de jaf. Dr. Bartłomiej Szymon Szmoniewski de la Institutul de Arheologie și Etnologie al Academiei Poloneze de Științe, a declarat: „Probabil a fost un ritual menit să închidă spațiul prădat pentru a preveni ieșirea și răzbunarea spiritului jefuit”.
Potrivit doctorului Szmoniewski, mormântul a fost probabil jefuită de geți, un trib înrudit cu tracii, care a locuit cândva în regiunile de pe ambele maluri ale Dunării de Jos.
Sursă: Heritage Daily