O așezare preistorică și câteva construcții romane au fost descoperite în satul Uroi (Simeria) din județul Hunedoara, în timpul lucrărilor de introducere a rețelei de canalizare. Tot aici, arheologii au descoperit o aplică metalică, de argint sau bronz.
„Pe strada vicinală din estul satului Uroi am găsit un grup de monumente, probabil romane, așezate într-o formă foarte interesantă. Cercetarea arheologică a debutat la sfârșitul lunii aprilie și am descoperit, nu cu mult după aceste pietre, primul zid de epocă romană, din prima clădire pe care o cercetăm în această zonă”, a informat arheologul Oana Tutilă, de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane.
Zidul a fost cercetat la aproximativ un metru sub nivelul actual al străzii, pe o lungime de aproximativ doi metri. Arheologii se așteaptă la descoperirea altor monumente odată cu cercetările care au loc pe traseul conductei de canalizare.
Măgura Uroiului, de lângă Simeria, dealul din rocă vulcanică cu înfăţişare proeminentă de pe malul Mureşului, a fost exploatat din cele mai vechi timpuri.
Vechea carieră de andezit a dacilor ar fi fost unul dintre locurile de unde strămoşii noştri şi-au procurat materia primă pentru construcţii. Şi ruinele unei cetăţi medievale pot fi observate la poalele sale.
În vara anului 2022, sub Măgura Uroiului, arheologii au descoperit rămăşiţele unui drum roman şi a unei necropole romane de incineraţie.
Sursă: Ziarul Hunedoreanului