Dumitru Capoianu s-a născut la Bucureşti, într-o zi de 19 octombrie 1929. A studiat la Conservatorul regal, apoi a urmat o carieră polivalentă: violinist în Orchestra Teatrului Naţional, maestru de sunet şi regizor muzical la Radiodifuziune, director al Filarmonicii ”George Enescu” (1969-1973).
Capoianu a fost, prin excelență, un virtuoz al armoniei și potrivirii sunetelor. Creația lui a fost catalogată, de către cercetătorii muzicologi, ca fiind ”modernă moderată”, producții în care sunt raffinate mai multe genuri – uneori muzică simfonică neoclasică, alteori dodecafonică sau condimentată cu armonii şi ritmuri de jazz, muzică vocal-simfonică şi camerală.
Pe lângă sutele de aranjamente din muzica uşoară şi clasică (Stille Nacht, Ave Maria de Schubert, Aria din Suita în re major de J. S. Bach, Fantezia de D. Popper ), Capoianu a dovedit și un talent aparte, rar, în arta combinărilor timbrale, talent evident exprimat în special la muzica de film; el semnând coloanele sonore a peste 80 de pelicule. Una dintre lucrările sale memorabile este coloana sonoră la seria “Omuleţului” lui Ion Popescu Gopo, începută triumfal, prin câştigarea Palme D’or la Cannes, în 1957, lucrare în care, pornind de la doar trei sunete (do-si-si bemol), autorul colorează complex un personaj schiţat, de fapt, atât de simplu de către marele realizator de film.
Activitatea lui Dumitru Capoianu a primit, constant, confirmări, distincţii care au validat şi consolidat rolul şi importanţa poziţiei sale în peisajul muzical românesc: Capoianu a obținut de două ori Premiul Meritul Cultural, Premiul Academiei Române, și de şapte ori i-a fost atribuit Premiul Uniunii Compozitorilor, ultima oară fiind decernat pentru întreaga carieră (anul 2000).
Capoianu a dirijat diverse orchestre din București și din țară (în special cu lucrări proprii), a
publicat articole în publicații de specialitate precum Muzica, Contemporanul, România Literară, Cinema, Actualitatea muzicală etc.
El a susținut conferințe, prelegeri, concrete-lecții, producții de radio și televiziune.
Spirit mereu în căutarea cunoașterii, a întreprins multe călătorii de studii și documentare în Austria, URSS, Franța, SUA, Germania, Belgia, Luxemburg, Anglia, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia etc.