Ciulinii – cele mai frumoase flori, șerpii – cei mai buni prieteni
„Am venit pe data de 1 octombrie 2005. Era pe aici o măicuță, dar nu a stat decât vreo două săptămâni de zile. Am rămas singură, chiar în lunile grele de toamnă, iarnă. Atât de bucuroasă eram la pravila de seară, când treceau pe drum oamenii către baltă și-i vedeam cum se uitau către biserică, vedeau candelele aprinse și își scoteau căciula sau pălăria de pe cap.
Aici, când am venit era o mare de ciulini, mărăcini. Șerpii și ei la tot pasul. Părintele Andrei, de la Dervent, care m-a adus aici, când a văzut că m-am întristat de această pustietate a Dobrogei pe care am găsit, mi-a zis să mergem și să cerem alt loc de mănăstire. Și-am zis: Nu, părinte. Am să mă rog la Dumnezeu să iubesc ciulinii ca pe cele mai frumoase flori și șerpii ca pe cei mai buni prieteni.
Stăteam într-o casă părăsită, ajunsă aproape o aplecătoare. Nici nu știam ce-s aceia șacali. Mă întâlneam cu ei prin pădure, iar eu… dimpotrivă, voiam să ademenesc unul, îi aruncam câte o bucată de pâine. Am crezut că e vreun câine străin, pierdut. Mă gândeam să am și eu un cățeluș, acolo, la ușa chiliei. Mi-a spus mai târziu o femeie, când ne-am dus în pădure după lemne și ne-am întâlnit cu un șacal, un cățelandru, așa. Dar eu nu m-am înfricoșat.”
Încet, încet, din bani adunați de la oameni, s-a reparat bisericuța veche, s-au construit chiliile și, în 2008, s-a turnat temelia la biserica cea mare.
Cerșind, între ajutorul unui străin și disprețul cunoscuților
Firesc, întrebarea s-a strecurat printre buze. De unde atâția bani? Biserica cea nouă e înaltă, cu turlele biserica strungastrălucind sub soarele dogoritor al Dobrogei. Zâmbești în gând făcând o comparație tâșnită din subconștient cu inevitabilii contemporani care gâfâie a neputință să încropească o urmă de autostradă, cu mâinile înfipte până dincolo de coate în bugetul țării. „Din cerșit, maică. Uite așa, cu un carton la gât. Cine voia dădea, cine nu, nu. Dar oamenii dădeau. Am avut o mirare mare când oameni care mă cunoșteau mi-au închis ușile și-au spus vorbe urâte, cum că ia uite, a ajuns să cerșească. Dar, într-o zi, cum stăteam așa, vine un om și mă întreabă pentru ce anume cer bani. Pentru o mănăstire, ca să construim o biserică. Cărămidă vă trebuie?, a întrebat el. Da, i-am răspuns. Câtă?, a zis el. D-apăi de unde să știu eu, trebuie să întreb proiectantul. Întreabă-l, a zis omul străin, și apoi mergi la adresa asta, la fabrica de cărămidă și o să primești de acolo. Eu am crezut, întâi, că nu-i adevărat, dar o cunoștință din orașul acela m-a ascultat și a zis: ia stai așa! A sunat undeva, s-a uimit și apoi mi-a spus: Știi cu cine ai stat de vorbă? Cu directorul de la fabrica de cărămizi!”
Să nu se risipească nici măcar o scândură!
Orfană, și-a căutat fratele 20 de ani
Regăsirea fraților, o poveste incredibilă
Epilog
Înainte de a pleca, am intrat împreună cu măicuța Filareta prin cămările mănăstirii, cu rafturi lungi din scândură, pe care erau aliniate cuminți, borcane mai mici și mai mari, cu etichete purtând un scris de mână citeț. Bunătăți din poamele pământului erau rânduite în așteptarea iernii care o să ridice munți de zăpadă în jurul mănăstirii, dar și pentru hrana ce va să fie spre ospătarea măicuțelor și pelerinilor veniți la Strunga, până când pământul va rodi din nou. Am întrebat-o pe măicuță cât costă găzduirea la mănăstire. „Doamne, mămică!? Nu costă nimic. Cum să coste?! Dar, cum să cer eu vreun ban oamenilor aceștia când din banii pe care ei i-au dat s-a făcut tot ce-i aici?”
De lângă poarta mănăstirii, o familie de berze ne petrece cu ochi atenți din cuibul mare, semn al mereu reîntoarcerii acasă…