În data de 30 iunie 1606, arhivele consemnează moartea domnitorului Moldovei Ieremia Movilă (Moghilă).
El a fost domnitor al Moldovei in perioada august 1595 – mai 1600 si septembrie 1600 – iunie 1606. Mama sa, Maria, era fiica lui Petru Rares.
Ieremia Movilă a fost recunoscut ca domnitor al Moldovei de turci, cărora el le plătea tribut si a fost detronat atunci când Mihai Viteazul a luat domnia Moldovei, în luna mai a anului 1600. Nu pentru mult timp, pentru că Movilă și-a luat tronul înapoi, în luna septembrie a aceluiași an, cu ajutorul polonezilor, atunci când Mihai a fost învins în bătălia de la Miraslau, desfășurată în Transilvania.
Tot polonezii au fost cei care au intrat și în Muntenia, unde l-au învins pe domnitorul Mihai, la Teleajen, în octombrie 1600, și l-au urcat pe tronul Munteniei pe fratele lui Ieremia, Simion.
Ctitorul Mânăstirii Sucevița
În timpul domniei lui Ieremia Movilă a fost ridicată Mânăstirea Sucevița, pe locul unui lăcaș de cult mai vechi, din lemn. Ulterior, ctitoria a devenit necropola familiei Movilă.
Atunci când s-a stins din viaţă, Ieremia Movilă a lăsat tronul fiului său Constantin, în acest sens existând făcută o înțelegere și cu Poarta.
Dar, motivând că fiul răposatului Movilă era necopt (pra tânăr), boierii le-au cerut otomanilor să-l numească voievod pe celălat fiu, Simion Movilă.
Ieremia Movilă a fost printre puţinii voievozi care au trecut în neființă fiind în scaunul domnesc, istoria acelor vremuri consemnând puține cazurile de voievozi care s-au stins “de moarte bună”, iar nu în pribegie, maziliți sau decapitați în piaţa publică.
Într-unul din înscrisurile vremii (datat ianuarie 1596), rămas mărturie a celor petrecute, există o astfel de caracterizare a domnului Moldovei, Ieremia Movilă: “…de neam crăiesc, preţuit pentru vitejia şi vrednicia sa, şi pentru nobleţea sângelui său”.
Foto – Ieremia Movilă, Domn al Moldovei, frescă a mănăstirii Suceviţa.