În data de 27 martie 1889, ministrul de externe P. P. Carp semna actul de naştere al primei agenţii de presă a statului român, numită “Agenţia Telegrafică a României”.
Prima instituţie de presă, prezentată ca fiind „românească, naţională şi autonomă”, funcţiona în subordinea Ministerului Afacerilor Străine şi avea atât rolul „să transmită în străinătate ştiri privind România”, cât și pe cel de preluare și difuzare a informațiilor externe, printr-un „un serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special pentru România”.
Primul sediu, ”odae mare în casele…” de la „Direcţiunea Generală a Telegrafelor şi Poştelor”
Documentația oficială, prin care a fost înfiinţată prima agenţie naţională de presă, poartă semnăturile ministrului român de externe, Petre P. Carp şi a directorului şi totodată proprietarului „Politische Correspondenz”, Erich Schaffer. Ministrul de Externe Petre P. Carp solicitase (5 februarie 1889) către „Direcţiunea Generală a Telegrafelor şi Poştelor” (aflată în subordinea Ministerului de Interne) să fie repartizată o ”odae mare în casele ce le ocupă” pentru viitoarea agenţie telegrafică. („Un secol de agenţii de presă româneşti 1889-1989”, Florica Vrânceanu)
Demersul lui Petre P. Carp s-a materializat la 30 martie/11 aprilie 1889, când Agenţia Telegrafică a României a început să funcționeze, fapt atestat şi de scrisoarea sosită pe adresa ministrului de Externe (31 martie/12 aprilie 1889), purtând antetul „Agence Roumaine – Correspondence telegraphique nationale” și semnată de M. Brăneanu, primul director al nou înființatei insituții. Acesta cerea să fie sprijinit pentru ca Direcţia telegrafelor să deschidă un credit pentru telegramele pe care Agenţia Română le transmitea străinătăţii, specificând: „… ieri am expediat prima telegramă”. Sediul Agenției a fost mutat, în 1900, când s-a inaugurat Palatul Poştelor şi Telegrafului de pe Calea Victoriei.
La sfârşitul anului 1916, pe fundalul desfășurării ofensivei germane, odată cu evacuarea guvernului român la Iaşi, a fost evacuată și agenţia; aceasta încetându-și temporar activitatea, în timpul Primului Război Mondial.
„Orient-Radio RADOR” – prima agenţie naţională de presă modernă
Reapariția unei instituții a presei s-a produs la 16 iunie 1921, când a fost fondată „Orient-Radio RADOR” – prima agenţie naţională de presă modernă („Agenţiile de presă din România 1889-1999”, autor Carmen Ionescu). Fondatori erau diplomatul Noti Constantinide, secretar la Legaţia română din Paris, şi avocatul Sebastian Şerbescu. Cel ce a avut un cuvânt decisiv a fost ministrul Afacerilor Externe, Take Ionescu, care susținea necesitatea existenței unei agenţii naţionale, potrivit lucrării „Un secol de agenţii de presă româneşti 1889-1989”. Agenţia a început să funcționeze in sediul din strada General Berthelot nr. 1, iar primul director a fost Sebastian Şerbescu.
La 12 martie 1925, prin hotărârea Consiliului de Miniştri, sub semnătura lui Ion I.C. Brătianu, Ministerul de Externe a cumpărat acţiunile societăţii anonime „Orient Radio-RADOR” și a devenit proprietarul exclusiv al agenţiei de presă. În 1926, după numai un an, Ministerul de Externe s-a văzut nevoit să renunţe la postura de unic patron al RADOR-ului, în urma solicitărilor enunțate în cea de-a doua conferinţă a agenţiilor de presă aliate.
O nouă denumire: „RADOR – Agenţie de informaţii telegrafice”
Destinul Agenției de presă românească a fost marcat, la 28 decembrie 1944, prin decretul-lege 657, semnat de Regele Mihai I, care aducea modificări în legea şi statutului Societăţii „Orient Radio”. Ca urmare, s-a schimbat denumirea în „RADOR – Agenţie de informaţii telegrafice”, iar durata de funcţionare a agenţiei a devenit nelimitată.
Odată cu tulburarea istoriei, după instaurarea puterii comuniste în anul 1946, apar din nou modificări, prin Decretul nr. 217 (20 mai 1949) anunțându-se înfiinţarea Agenţiei Române de Presă de pe lângă Consiliul de Miniştri, numită pe scurt „Agerpres”, structură care prelua întreg patrimoniul fostei agenţii RADOR. (Buletinul Oficial nr. 32 din 23 mai 1949)
ROMPRES devine AGERPRES
După Revoluția din 1989, în ianuarie 1990, Agenţia Română de Presă Agerpres îşi încetează activitatea și se înfiinţează Agenţia Română de presă ROMPRES.
Oficial, Rompres a fost înfiinţată la 8 ianuarie 1990, printr-un decret semnat de preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu. Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat la 15 aprilie/24 iunie 2008, propunerea de modificare a Legii nr. 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES, act al cărui articol unic prevedea: „În tot cuprinsul legii, precum şi în toate actele normative în vigoare, denumirea Agenţia Naţională de Presă Rompres se înlocuieşte cu denumirea Agenţia Naţională de Presă Agerpres”.
Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și, în același timp, prima agenție autonomă din România.