O inscripție veche de 1.100 de ani găsită pe un pieptar dezgropat din ruinele unei cetăți bulgare ar putea fi unul dintre cele mai vechi texte chirilice găsite vreodată.
Inscripția datează din vremea țarului Simeon I (cunoscut și sub numele de Simeon cel Mare) care a condus Imperiul Bulgar între 893 și 927. În acest timp, țarul a extins imperiul, lansând campanii militare împotriva Imperiului Bizantin.
„Textul a fost scris pe o placă de plumb purtată pe piept pentru a-l proteja pe purtător de necazuri și răutate”, a declarat Ivailo Kanev, arheolog la Muzeul Național al Bulgariei, care conduce echipa de excavare a cetății, care se află la granița dintre Grecia și Bulgaria.
Inscripția se referă la doi suplicanți pe nume Pavel și Dimitar, a spus Ivailo Kanev. „Nu se știe cine au fost suplicanții Pavel și Dimitar, dar cel mai probabil Dimitar a participat la garnizoană, s-a stabilit în cetate și a fost o rudă cu Pavel”.
Pe baza modului în care sunt scrise scrisorile și a locației inscripției în cetate, „acest text a intrat probabil în cetate în perioada 916-927 și a fost adus de o garnizoană militară bulgară”, a spus Ivailo Kanev.
Înainte de această descoperire, cele mai vechi texte chirilice supraviețuitoare datează din 921. Inscripția recent descoperită este, prin urmare, una dintre cele mai vechi texte chirilice găsite vreodată, a spus Ivailo Kanev.
Sursă: Live Science