Muzeul Militar Național din București a luat ființă, ca instituție, la data de 18 decembrie 1923, în baza Înaltului Decret nr. 6064, document semnat de regele Ferdinand I al României. (Înainte de acest Muzeu Militar, în anul 1893 a fost înființat Muzeul Artileriei)
Generalul Constantin Ștefănescu-Amza a fost primul director al Muzeului Militar.
În anul 1919, Ministerul Agriculturii și Domeniilor a cedat, trecând în administrarea Ministerului de Război, atât clădirea din Parcul Carol I, cunoscută sub numele Palatul Artelor, cât și alte două corpuri de clădire aflate în apropiere, spațiile având ca destinație găzduirea de expoziții și de obiecte de patrimoniu, exponate dedicate viitorului muzeu militar. Din păcate, și clădirea și exponatele au fost afectate de trecerea printr-un puternic incendiu, în vara anului 1938, iar apoi prin urmările provocate de seismului ce a avut loc în noiembrie 1940.
Pagubele produse de cele două situații de urgență, precum și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, au dus la întreruperea activității Muzeului.
În data de 9 mai 1957, Muzeul a fost redeschis publicului, sub titulatura “Muzeul Militar Central”, funcționarea făcându-se întâi în imobilul din Bulevardul Nicolae Bălcescu, iar apoi în clădirea fostei Școli de infanterie și cavalerie din strada Izvor.
În perioada 1975-1987, la conducerea Muzeului, având funcția de director, a fost numit istoricul militar general-maior Constantin Antip. În timpul directoratului său, instituția și-a mutat locația în sediul actual (strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127). Din anul 1990, instituția a revenit la titulatura de Muzeul Militar Național.
În sălile sale, muzeul prezintă publicului mai multe puncte de interes: o Expoziție de Istorie Străveche, o Colecție de arme albe și de arme de foc, dar și Colecția de Machete (fortificații și tehnică militară), biblioteca de carte și reviste cu specific military etc.
În curtea muzeului se pot vedea piese de artilerie și diverse echipamente representative pentru tehnica militară de infanterie și de aviație.