În 1976, arheologii au dezgropat o bijuterie de aur în orașul bulgar Varna de la Marea Neagră, despre care au susținut că este cel mai vechi artefact de aur găsit vreodată din lume.
Dar a fost descoperită o nouă mărgea de aur, despre care cercetătorii spun că este și mai veche. Mărgeaua măsoară patru milimetri în diametru și cântărește doar 15 centigrame. Yavor Boyadzhiev, profesor asociat la Academia Bulgară de Științe, a declarat: „Nu mă îndoiesc că este mai vechi decât aurul de la Varna. Este o descoperire cu adevărat importantă. Este o bucată mică de aur, dar suficient de mare pentru a-și găsi locul în istorie.”
Cercetătorii cred că mărgeaua a fost făcută într-un loc chiar în afara orașului modern Pazardzhik. Situl a fost prima așezare „urbană” din Europa, populată de „o societate înalt cultă” care s-a mutat acolo din Anatolia, Turcia de astăzi, în jurul anului 6.000 î.Hr. Mărgeaua de aur a fost dezgropată în urmă cu două săptămâni, din rămășițele unei căsuțe care ar fi existat într-o perioadă în care metale, precum cuprul și aurul, erau folosite pentru prima dată. Așezarea descoperită până acum are o suprafață cuprinsă între 100.000-120.000 de metri pătrați și ar fi avut un zid de fortăreață înalt de 2,8 metri.
Mai mult de 150 de figuri ceramice de păsări au fost găsite, de asemenea, ceea ce indică faptul că animalul a fost probabil adorat de oamenii orașului. Așezarea a fost distrusă de triburile ostile care au invadat din nord-est în jurul anului 4100 î.Hr. Mărgeaua fi expusă în muzeul istoric din Pazardzhik după ce va fi analizată amănunțit și vârsta îi va fi confirmată .
Sursa: The Archaeologist.org