Descoperirea a fost făcută de Betej Viorel, un arheolog amator care efectua un sondaj de detectare a metalelor, când a dat peste o mască de fier din perioada romană și a raportat descoperirea sa autorităților locale.
În România, deținerea unui detector de metale necesită autorizație scrisă din partea Poliției. Folosirea unui detector de metale la siturile arheologice cunoscute este strict interzisă fără permisiunea prealabilă a Ministerului Culturii. Orice descoperire mai veche de 100 de ani trebuie să fie predată autorităților competente în termen de 72 de ore, cu 30% din valoarea descoperirii recompensate. Când o descoperire este clasificată drept comoară, recompensa este mărită la 45%.
Potrivit lui Gheorghe Calotoiu de la Muzeul Județean Gorj, masca a fost purtată probabil de un militar staționat fie la fortul roman Bumbești-Jiu, cunoscut acum sub numele de Vârtop, fie un avanpost militar undeva în apropiere. Masca este relativ intactă, dar s-a corodat din cauza conținutului ridicat de fier și a expunerii la oxigen și apă din sol. Artizanul care a creat masca a făcut găuri perforate în jurul nărilor pentru respirație și fante în ochi și gură.
Experții datează masca în secolul al II-lea sau al III-lea d.Hr., perioadă în care părți ale României se aflau în provincia romană Dacia, cunoscută și sub numele de Dacia Traiana. Regiunea a fost cucerită de împăratul Traian între anii 98–117 d.Hr. după două campanii care au devastat Regatul dac al lui Decebal.
Dumitru Hortopan, Directorul Muzeului Județean Gorj a declarat: Va fi supus unui proces de restaurare în laboratorul de lângă Academia Română, după care va fi clasificat și expus în expoziția permanentă a muzeului județean Gorj.
Sursă: Heritage Daily