Arheologii de la Universitatea din Gothenburg au descoperit morminte regale în apropierea orașului din epoca bronzului Dromolaxia Vizatzia, situat la Hala Sultan Tekke pe coasta de sud-est a Ciprului.
Mormintele datează din jurul anilor 1500-1300 î.Hr., dntr-o perioadă în care orașul era un centru pentru comerțul cuprului. Conform cercetătorilor, se numără printre cele mai „bogate” morminte descoperite vreodată în regiunea mediteraneană.
Situl a fost descoperit folosind magnetometre, un dispozitiv folosit pentru măsurarea câmpului magnetic al Pământului în studii geofizice pentru a detecta anomalii magnetice de diferite tipuri.
Mormintele constau din camere subterane, fiecare măsurând până la 4 x 5 metri, la care se ajunge printr-un pasaj îngust de la suprafață. În interiorul a două dintre camere, echipa a găsit peste 500 de artefacte complete, și anume, metale prețioase, pietre prețioase, arme din bronz, fildeș, ceramică de înaltă calitate și un sigiliu din hematit cu rama de aur.
Săpăturile au scos la iveală și câteva schelete bine conservate, inclusiv o mormânt care conținea o femeie care a fost găsită înconjurată de zeci de vase ceramice, bijuterii și o oglindă rotundă de bronz.
Sursă: Heritage Daily