Cel mai mare grup de statui menhir descoperit în România se regăsește în Lapidariul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Aceste statui au fost descoperite în zona localității Baia de Criș, în decurs de un secol, și sunt blocuri de piatră ce au forma unor oameni, cu detalii anatomice evidente, dar și de îmbrăcăminte. Astfel de monumente megalitice au mai fost descoperite în sudul Angliei (Stonehenge) și în nord-vestul Franței.
Printre piesele aflate în patrimoniul muzeului se găsesc și patru statui-menhir și un menhir simplu, toate descoperite în zona localității Baia de Criș. Menhirul este un monument megalitic, care putea avea un rol funerar sau unul de cult, cei mai mulți fiind reprezentați de blocuri de piatră necioplită, izolate sau grupate în aliniamente, în cercuri sau semicercuri.
„Spre deosebire de menhirii simpli, statuile-menhir prezintă elemente antropomorfe, cu detalii anatomice evidente, dar și cu detalii de îmbrăcăminte. Din acest punct de vedere, cele patru piese deținute de instituția muzeală din Deva sunt cele mai numeroase de pe teritoriul României, ele fiind descoperite de-a lungul unui secol”, a declarat, pentru GO Hunedoara, dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific în cadrul MCDR.
„Privite frontal, statuile au umeri largi, silueta îngustându-se în zona mijlocului, pentru ca baza să fie mai lată. Pe grosime, partea superioară este mai îngustă, în vreme ce partea inferioară, pentru a oferi mai multă stabilitate, este mai groasă. Statuile nu prezintă greșeli sau ezitări în execuție, ceea ce denotă că au fost lucrate de o mână formată pentru această activitate specializată”, menționează dr. Nicolae Cătălin Rișcuţa, șeful Secției de Arheologie din cadrul MCDR, în revista Thraco-dacica.
Acesta a mai descris faptul că respectivele piese au fost realizate dintr-o gresie de proveniență locală, cu un conținut ridicat de oxizi de fier ceea ce le oferă o culoare ușor brun-roșcată. Cel mai bine pe aceste statui sunt redate mâinile, însă la niciuna dintre aceste statui nu este redat capul. Se pare că această parte a corpului ar fi fost sculptată separat.
Sursă: gohunedoara.com