Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea (statutul de rezervație de interes național a fost acordat în 1939) se întinde pe o suprafață de 10.55 ha și este singurul habitat de dune marine conservat de pe litoralul românesc al Mării Negre.
Rezervația se afla la aprox. 10 km sud de municipiul Constanta si la 4 km nord de Eforie Nord. Accesul se face de pe drumul national DN 39 (E87) Constanta – Mangalia, printr-un drum lateral ce trece prin comuna Agigea; pe podul rutier care duce spre terminalul de feriboturi, înainte de intrarea în Eforie Nord.
Dunele Marine de la Agigea s-au format de-a lungul a câtorva sute de ani prin depunerea nisipului adus de vânt dintr-un vechi golf marin situat la nord, unde astăzi se găsește o parte a fostului lac Agigea. De-a lungul secolelor, aici au prosperat specii de plante ce se găseau în acele vremuri pe o mare parte din litoralul românesc. Astăzi, în rezervația de la Agigea se întâlnesc specii rare de plante, insecte, amfibieni, reptile și păsări, practic un rezervor de biodiversitate supus în mod constant presiunii antropice. Necesitatea de a proteja această rezervație s-a făcut simțită din momentul în care portul Constanța a fost construit. Consecința directă a acestei megastructuri a fost oprirea vântului dominant dinspre mare. Acest lucru a determinat încetinirea mișcării dunelor și implicit stabilizarea lor. Astfel, s-a creat un habitat prielnic pentru numeroase plante stepice și ruderale.
În această rezervație se întâlnesc specii de plante de nisip precum ciucușoara de nisip, volbura de nisip, cârcelul de nisip, orzul de nisip. De asemenea, ca specii de animale aici întâlnim: țestoasa dobrogeană, broasca râioasă verde, precum și peste 120 de specii de păsări ce folosesc această arie ca loc de popas și hrănire în lungul lor drum spre și dinspre cartierele de iernare din Africa și Asia. De asemenea, arealul este important și pentru numeroase specii de insecte, multe dintre ele adaptate la supraviețuirea în habitatele de dune marine.
Rezervația este vizitată atât de către constănțeni, cât și de turiști pentru peisajele sale deosebite, îndeosebi primăvara, vara și toamna.
Sursa: lumeasatului.ro