Imediat după bătălia de la Şelimbăr (28 octombrie 1599), în care Mihai Viteazul îl învinge pe cardinalul-principe al Transilvaniei, filoturcul Andrei Bathory, acesta intră în Alba Iulia, unde este întâmpinat cu un nemărginit și sincer entuziasm de către locuitorii cetăţii.
După victoria asupra lui Andrei Bathory, câștigată în bătălia de la Şelimbăr, dusă între 18 și 28 octombrie 1599, Mihai Viteazul a intrat triumfător în Alba Iulia, pe data de 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreţei din mâinile episcopului Demetrius Napragy. În acel moment, Transilvania intra sub stăpânirea domnului muntean.
Mihai Viteazul a urmărit să elibereze ţara de robia otomană şi să pună capăt practicilor imperiilor din acea vreme de a numi domnitorii ţărilor române potrivit cu interesele lor, cu dimensiunea tributului.
„Ardealul întreg îi zăcea la picioare, în pulberea sângeroasă a înfrângerii de la Şelimbăr. Atunci minunea după care trei sute de ani încheiaţi nu ni poate ieși din minte, cum nu ni va ieși cât vom dăinui pe lume, se împlini”. (Nicolae Iorga)
Odată cu triumfala intrare a lui Mihai pe poarta Sfântului Gheorghe, intra și Alba Iulia pe poarta cea mare, de sărbătoare, a istoriei românilor. „De la 1600 nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriașa lui personalitate, fără paloșul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată și desăvârșită poezie.” (Nicolae Iorga).
Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul împreună cu oastea sa, la 1 noiembrie 1599, la trei zile după biruinţa de la Şelimbăr, urmată la câteva luni de cucerirea Moldovei, transforma orașul în prima capitală a celor trei ţări unite sub sceptrul marelui voievod. Aici, Mihai Viteazul s-a intitulat „voievod și domn a toată Ţara Românească și al Ardealului și al Ţării Moldovei”.
Mihai Viteazul a rămas simbolul unităţii naţionale, personalitatea istorică ce a făcut posibilă, în mai 1600, în perimetrul Daciei străbune, nașterea unui prim stat românesc, stabilind, la Alba Iulia, reşedinţa celor trei ţări române unite, sub sceptrul său.