O nouă descoperire interesantă a fost făcută în Marea Egee. Este poate una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii ani. O parte pierdută a celebrului computer antic al Antikytherei a fost găsită în apele grecești. Acesta este primul computer care ar fi putut fi construit de oameni. Este un „computer” analog complex, avansat, care a fost găsit într-un naufragiu, în largul insulei grecești Antikythera, între Citera și Creta, în anul 1900, la o adâncime de 40 până la 64 de metri.
Scafandrii au descoperit un dispozitiv extrem de tehnic cu imaginea unui taur, despre care bănuiesc că este partea lipsă a mecanismului.
După forma inscripțiilor grecești pe care le poartă, datează între anii 150 î.Hr. și 100 î.Hr., cu mult înainte de data naufragiului, care s-ar putea să fi avut loc între 87 î.Hr. și 63 î.Hr. Ar fi putut fi construit cu o jumătate de secol înainte de epavă.
Pe 17 mai 1902, Valerios Stais, arheolog și director al Muzeului de Arheologie, a observat că una dintre descoperiri avea o roată dințată inscripționată cu termeni astronomici.
Mecanismul Antikythera este cel mai vechi mecanism de angrenaj conservat și unul foarte complex. Este realizat din bronz si are rama din lemn. De la descoperirea sa, a nedumerit și fascinat mulți istorici ai științei și tehnologiei. Nu s-a aflat niciodată câte trepte avea mecanismul original Antikythera. Estimările se bazează pe presupuneri ale experților și variază de la 37 la peste 70. Pentru comparație, cele mai moderne ceasuri elvețiene au patru viteze.
Cea mai acceptată teorie despre funcția sa este că era atât un computer analog, cât și un computer digital, folosit pentru a calcula și afișa mișcările corpurilor cerești, eclipsele solare și lunare și fazele lunii. Ar putea afișa eclipse solare și lunare bazate pe ciclul babilonian al lui Sarus. Cadranele sale prezentau și cel puțin două calendare, unul grecesc bazat pe ciclul metonic și unul egiptean, care era și calendarul „științific” comun al erei elenistice și despre care cercetătorii cred că a prezis chiar și datele Jocurilor Olimpice!
Dar, în esență, este un mecanism care s-a schimbat și continuă să schimbe tehnologia modernă, demonstrând în același timp nivelul tehnologic înalt al grecilor antici.
Sursă: The Archaeologist