Viile Dobrogei ocupă astăzi o suprafață ceva mai mare de 25.000 hectare, legate în câteva podgorii care se cer a fi incluse in orice periplu bahic. Regiunea este tăiată de-a curmezișul, în partea sudică, de celebra podgorie a Murfatlarului, întinsă pe traseul văii Carasu și formată din trei centre viticole: Murfatlar, Medgidia și Cernavodă. Urcând spre nord, pe latura estică a ținutului, întâlnim podgoria Istria – Babadag. În nord, pe malul Dunării, ne întâmpină vechea podgorie de la Sarica-Niculițel, care-și adună viile în trei centre viticole: Tulcea, Niculițel și Măcin. În extremitatea sud-vestică a regiunii, în imediata apropiere a bătranului Danubiu, se află viile de la Ostrov, Oltina și Aliman.
Se pot organiza excursii de o zi sau de o săptămână pentru a avea timp să parcurgi cele mai importante crame, unele dintre ele având şi spaţii de cazare. Ce poate fi mai frumos, după ce ai parcurs cu bicicleta întinsele podgorii, decât să te întorci la cramă unde te aşteaptă o minunăţie de sortimente de licori de degustat şi fripturi care sfârâie pe grătar…
Crama Histria
Cogealac: Acces dinspre Constanța: DC86 / DJ226 / DJ226A / DC77
Admirați un răsarit de soare în vie. Un spectacol de lumină și culoare generat de razele ce scaldă marea ca apoi să se oprească asupra butașilor încărcați cu struguri. Ei stau aliniați perfect, îmbrățișând căldura soarelui ce îi dezmiardă mai mult de 300 de zile pe an. De fapt, de aici pleacă totul, pentru că briza mării și soarele conferă arome rar întâlnite vinurilor produse din strugurii culeși din această plantație. Un țipăt de șoim și o vulpe care trece printre rânduri. O prepeliță se grăbește să iși ducă puii la adăpost.
Natura specifică zonei colinare a Dobrogei în toată splendoarea ei. Alături de mare, marea ce duce dorul zidurilor Cetății Histria pe care le scaldă în vechime. O fărâmă de istorie. Și printre toate aceste frumuseți, sunt oamenii. Povestea care începe încă din zilele în care zidurile Cetății Histria răsunau de cântec și veselie, de versuri meșteșugite și licori magice, toate închinate zeului Dionysos.
Crama Darie
Topalu: Acces dinspre Cogealac: DJ226B / DJ223
Pe colinele din apropierea drumului national DN2A, nu departe de orașul Hârșova, cu Dunărea ce șerpuieste în apropiere, se află plantația de viță de vie a familiei Darie, cu crama ce-i poartă același nume. O plantație de 29 ha de viță de vie, plantate cu viță de vie nobilă. Visul familiei Darie este să realizeze
un vin extraordinar, din struguri cultivați și îngrijiți cum se cuvine, pe pământul românesc ce beneficiază de o poziție geografică privilegiată.
Crama Rasova
Cernavodă: Acces dinspre Topalu: DJ223
Va fi odată ca niciodată. Așa încep poveștile în care credem noi. Iar dacă nu ai mai auzit niciodată o astfel de poveste, este chiar demonstrația acestui fapt. Așadar, nu ne interesează să spunem ce s-a mai spus. Nu ne interesează să arătăm ce s-a mai arătat sau să facem ce s-a mai făcut. Ne interesează să fim noi. Așa cum suntem noi și nu a mai fost nimeni până acum. Ne interesează să ne creștem propria poveste și să creăm propriile vinuri, facând loc aici, în Dobrogea bătrână, pentru ceva mai multă energie contemporană. Așa că pentru cine dorește să simtă această energie mai îndeaproape îl așteptăm la noi, la Crama Rasova, pe malul înalt al Dunării. De aici, Crama Rasova, o investiție de peste 5 milioane de euro, veghează podul construit de Anghel Saligny pe vremea lui Carol I (1890-1895). Designul Cramei nu este unul întâmplător, ci urmărește dinamica naturală a falezei, “ca o gramadă de stânci albe ieșite din pamânt“.
Crama Trantu
Cu experiență în vinuri de dinainte de ’89, Iota Trantu s-a lansat în calitate de proprietar de cramă și oenolog specializat în Romania postcomunistă din 1999, devenind creator al propriilor sale vinuri. Misiunea sa, căreia i se dedică cu răbdare și pasiune, este de a crea vinuri de calitate care să reflecte caracterul strugurilor și al terroir-ului podgoriei Murfatlar. Investițiile permanente în tehnologie, oamenii și eticheta asigură premizele dezvoltării de produse premium, încununarea eforturilor continue de păstrare și transmitere a unei tradiții locale, vechi de 2000 de ani.
Crama Alira
Aliman/Rasova: Acces dinspre Cernavodă: DJ223
Alira este o cramă boutique din sud-estul României, cu podgorii în zonele Aliman și Rasova, cu doar 80 ha și cu un vinificator francez de renume, îndrăgostit de România, Marc Dworkin. Activitatea Cramei Alira este îndreptată spre crearea unor vinuri premium, deosebite, îmbinând tehnologiile moderne cu procedeele tradiționale, precum culesul manual și selecționarea atentă a strugurilor. Pe lângă toate acestea, popularitatea vinurilor Alira a trecut granița României și chiar a continentului, Crama Alira fiind mandră să ducă mai departe brandul de țară și să facă cunoscute vinurile românești în toată lumea. Pentru că fericirea se măsoară și în mililitri.
Crama „Domeniile Ostrov”
Ostrov: Acces dinspre Aliman: DJ223 / DN3
Domeniile Ostrov au în componență două stații de vinificație cu o capacitate de 130.000 hl. Crama Ostrov (45.000 hl) este situată în comuna Ostrov, având rolul de vinificare, depozitare și îmbutelierea vinului. Cea de-a doua stație este Crama Lipnița (85.000 hl) situată la ieșirea din comuna Lipnița, la 27 de km fată de Crama Ostrov, având rolul de vinificare și depozitare a vinului.
Crama Frâncu
Adamclisi: Acces dinspre Ostrov: DN3
Se află în localitatea Adamclisi, lângă monumentul Tropaeum Traiani. Proeminentă, domină via în mijlocul căreia a fost amplasată. Este o construcție nouă, modernă, ce adăpostește: hala de producție; zona de învechire a vinurilor; zona de îmbuteliere; laboratorul; zona de degustare a vinurilor. Concepută pentru a vinifica întreaga producție proprie de struguri (130 ha vie). Datorită caracteristicilor zonei – generoasă din punct de vedere termic – s-a optat pentru o preponderență a strugurilor destinați producerii de vinuri roșii, corpolente, fără a-i omite însă nici pe cei destinați vinurilor albe, semiaromate. Fiecare bob de strugure este urmărit de la înmugurire până la coacere și fiecare picătură de vin este ținută sub atentă observație de la momentul zdrobirii boabei până la cel al maturării complete a sevei sale. Strugurii sunt culeși manual, cu atenție și grijă. Via nu primește tratamente chimice, ci doar organice, agreate de organismele
de certificare ecologică.
Crama „Domeniile Adamclisi”
Domeniile Adamclisi se întind pe o suprafață de 126 ha în localitatea încărcată de istorie – Adamclisi, în sud-estul României. Tinerele vii nobile îmbracă colinele molcom terasate și sunt incluse în regiunea europeană protejată de Denumire de Origine (P.D.O.) – DOC Adamclisi. Înființarea plantațiilor de viță-de-vie s-a realizat în primăvara anului 2008 și, respectiv, 2009 cu soiuri nobile de struguri: Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir.
Adamclisi este așezat în sudul Dobrogei, străvechi pământ românesc. Localitatea este străjuită precum o fortăreață de brațul vânjos al fluviului Dunărea, semețul canal Dunăre-Marea Neagră și nemărginita Mare Neagră.
Fruvimed S.A.
Medgidia: Acces dinspre Adamclisi: DN3
Producător de tradiție al vinurilor dobrogene cu indicație geografică și cu denumire de origine controlată „Murfatlar” – în special exportator (Marea Britanie, Israel, Japonia), membru în Asociația Producătorilor de Vin și Produse Vitivinicole Dobrogea-A.P.V.P.V. Dobrogea, înființată în anul 2002. Având o suprafață viticolă de peste 1.200 ha și o producție de vin de peste 6.000.000 litri anual, cu vinuri din podgoria Murfatlar (renumitele soiuri de struguri albe Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Fetească Albă, Crâmpoșie și soiuri roșii Cabernet Sauvignion, Merlot, Fetească Neagră, Pinot Noir), Fruvimed S.A. Medgidia
este câștigătoarea a numeroase premii naționale și internaționale.
Domeniul Bogdan
Sat Peștera /Comuna Peștera: Acces dinspre Medgidia: DJ222
Domeniul Bogdan este prima fermă viticolă din România ce respectă principiile biodinamicii; vinurile sunt intens fructate, total naturale, reflectă respectul față de natură, precum și pasiunea cu care au fost create. Ritmul frenetic al evoluției umane din ultimele decenii ne-a îndepărtat de acea simbioză milenară dintre om și natură, în care agricultura nu era doar un mod de exploatare apământului, ci o știință în care ritmurile astrale și lunare erau parte din viața cotidiană. Agricultura biodinamică îmbrățișează experiența milenară a conviețuirii armonioase dintre om și natură, ca o cale simplă către o viață mai sănătoasă. Viticultura biodinamică aplică principiile metodei organice, dar integrează și simplitatea legilor nescrise ale naturii, prin practicarea artei alegerii momentului potrivit, cu ajutorul calendarului lunar. Vinurile obținute aici se caracterizează printr-un echilibru atent între aciditate, PH și zaharuri. Însă poate chiar mai important de-atât, ele sunt o reprezentare expresivă a terroir-ului de proveniență, făcând cu mândrie cinste uneia dintre cele mai renumite regiuni viticole ale țării: dealurile Dobrogei.
Crama Viișoara
Cobadin: Acces prin Sat Peștera: Dj222 / DN3
La Crama Viișoara tehnologia se îmbină perfect cu turismul. Găsim aici un restaurant cu 100 de locuri, aflat în prelungirea magazinului de vinuri și de la care orice vizitator poate cumpăra ce sortiment de vin dorește. Prin acest restaurant, se creează clienților posibilitatea de a bea un vin bun, la masă, consumând în același timp și alimentele care se potrivesc excelent sortimentului ales. Restaurantul este de genul tavernă, unde domină lemnul și piatra. Aici tronează un șemineu impozant, unde seara te poți încălzi în timp ce deguști un vin excelent din Crama Viișoara. Întreaga atmosferă, vinul și produsele, toate creează un mediu excelent și relaxant. Cei grăbiți au timp să intre în magazinul amplasat lateral drumului Constanța – Ostrov (Drumul Roman), să admire expoziția și să cumpere o sticlă de vin bun, de care să se bucure atunci când ajung acasă. Aici funcționează și un mic muzeu unde poți afla lucruri interesante despre Viișoara, despre povestea vinului de aici, și despre cum s-a născut Crama. Cei mai puțin grăbiți pot face o lungă preumblare prin întregul complex. Pot ajunge și la Conac, o construcție impozantă, amplasată într-o zonă verde foarte frumoasă.
Crama Siminoc – Familia Vlădoi
Sat Siminoc / Murfatlar: Acces prin Cobadin – Sat Siminoc: DN3 / DJ381 / DC27
Crama Siminoc este situată în centrul satului cu același nume și a luat ființă în anul 1995. Familia Vlădoi a preluat tradiția cultivării viței de vie la Siminoc, prin moștenirea de la bunici a unei suprafețe de aproape 19 ha vie nobilă. Beneficiind de o expunere generoasă spre miazazi, un loc bogat în argile calcaroase și favorizat de briza mării (la numai 19 km de Marea Neagră) are toate condițiile necesare obținerii unui vin de calitate. Patrimoniul viticol cuprinde soiuri autohtone și internaționale precum: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Fetească Regală, Riesling Italian pentru vinuri albe, iar pentru cele roșii: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Syrah.
Crama Gabai
Valu lui Traian: Acces prin Murfatlar: DN3
“Singurele minuni aparțin naturii. Torni apă în vie și crește vin” – citat Vasile Ghica.
Crama Gabai s-a născut din dragoste pentru vinul de calitate. Binecuvântați de Dumnezeu cu pământ bun și roditor, cu soare cald și suflet curat, vrem să vă facem părtași la frumusețea și zestrea meleagurilor dobrogene, transpuse în savoarea unui pahar de vin de la Crama Gabai. Situată în centrul Podișului Dobrogei, în apropiere de podgoria Murfatlar, pe o suprafață de 3 ha ce conferă viței de vie condiții favorabile de creștere, Crama Gabai respectă întru totul normele și procedurile europene de producere a vinului de calitate și vine să concureze cu vinuri precum Muscat Ottonel, Riesling Italian, Fetească Neagră sau Pinot Noir.
Domeniile „Clos Des Colombes”
Comuna 23 August / Stațiunea Olimp: Acces prin Valu lui Traian: DN3 / A4 / DN39
Crama Clos Des Colombes este una dintre cele mai mici crame din România și este o oază de liniște la un pas de Marea Neagră.
Aici puteți găsi Fetească Albă, Crâmpoșie și Fetească Regală, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir și Riesling. Toate vinurile de aici au un gust deosebit. Dobrogea vă oferă un rezultat unic de vinificație tradițională franceză împreună cu un mediu interesant. Cuvântul ‘CLOS’ din Clos Des Colombes reprezintă o tradiție ancestrală. În limba franceză cuvântul «clos» descrie o podgorie închisă, împrejmuită, în general, de un zid de pietre uscate. Este o expresie folosită în principal în Burgundia, dar și în alte regiuni viticole. Cuvântul ‘COLOMBES’ din Clos Des Colombes reprezintă trecutul domeniului: o veche casă cu porumbei care a fost renovată, iar porumbeii, în număr mic la început, s-au înmulțit pe parcus. În mijlocul unei grădini, în fața unei podgorii, Clos Des Colombes reflectă un anumit stil de viață franțuzesc. Situată aproape de Pădurea Comorova, vis-a-vis de Lacul Tatlageac, și la câțiva metri de Marea Neagră, Clos Des Colombes are toate atuurile pentru a oferi un sejur fermecător, într-o ambianță sănătoasă, plină de calm și rafinament.
Sursa: cramavinuri.ro, cjc.ro