Săpăturile de pe locul orașului grec antic Helike, situat de-a lungul coastei de sud-vest a Golfului Corint, au scos la iveală rămășițele a două clădiri și obiecte religioase care ar fi putut funcționa ca parte a unui sanctuar dedicat lui Poseidon, zeul mărilor și al furtunilor.
Ridicat într-o zonă care se inunda frecvent și reconstruit continuu, orașul antic a cedat în urma unui cutremur și a unui tsunami care l-au îngropat acum aproximativ 2.600 de ani. Dintre perechea de structuri descoperite, prima structură (datată în secolul al VIII-lea î.Hr.) măsura 20 de metri în înălțime și a inclus podele de pământ presat, în timp ce a doua (datată între secolul al VII-lea și al VI-lea î.Hr.) s-a așezat pe o fundație de piatră în formă de templu.
Artefactele religioase găsite – obiecte de bronz și lut, cum ar fi figurine, roți de car de lut, arme, ceramică datând din perioada arhaică, un cap de șarpe din bronz și un colier rar de aur – confirmă faptul că spațiul a fost folosit în scopuri religioase începând cu anul 850. B.C.
Arheologii au descoperit, de asemenea, dovezi ale sacrificiului de animale. Săpăturile anterioare de pe sit au descoperit un templu arcuit, datând între 710 și 700 î.Hr., și un altar din cărămidă, datat între 760 și 750 î.Hr.
Sursă: Archaeology