Rămășițele osoase ale celui mai vechi Homo sapiens care a pășit pe continentul european au fost găsite de cercetătorii care săpă într-o peșteră din Bulgaria. Acest nou deținător de record îl bate pe cel precedent cu 2.500 de ani și datează de 45.000 de ani. Locuitorii Peșterii Bacho Kiro nu par să fi fost în Europa de foarte mult timp, dar s-ar putea să fi lăsat o impresie de durată.
Una dintre cele mai apreciate teorii despre modul în care oamenii moderni din punct de vedere anatomic au părăsit Africa susține că au trecut în Orientul Mijlociu în urmă cu 50.000 de ani înainte de a începe să se extindă în Europa. Constatarea susține această ipoteză, deoarece s-ar potrivi perfect cronologiei.
De asemenea, în interiorul peșterii erau numeroase ornamente și ustensile de piatră. Acestea au oferit o dovadă suplimentară a timpului precis în care au trăit acești oameni, deoarece au fost fabricațe din silex de înaltă calitate. S-au parcurs distanțe semnificative pentru a le dobândi și au fost șlefuite în moduri unice pentru Paleoliticul superior timpuriu.
Autorii au emis ipoteza că acești primi vizitatori din Orientul Mijlociu i-ar fi putut afecta pe neanderthalieni pe baza asemănărilor dintre unele dintre decorațiunile descoperite, inclusiv bijuterii realizate din dinți de animale, și obiectele descoperite în siturile de Neanderthal mii de ani mai târziu.
Indiferent de motiv, efortul lor de a coloniza Europa fie a eșuat, fie a fost prea mic ca amploare și a contribuit la dispariția neandertalienilor. Studiul viitor va fi foarte intrigant în încercarea de a afla de ce s-a întâmplat acest lucru.
Sursă: The Archaeologist