Rămășițele scheletice ale unui aristocrate romane au fost descoperite într-un cimitir ascuns „cu adevărat extraordinar”, datând de 1.600 de ani. Oasele aparținând femeii de rang înalt au fost descoperite într-un sicriu vechi de plumb în timpul unei săpături în orașul Garforth, lângă Leeds.
Arheologii au spus că descoperirea de o imensă unicitate și ar putea ajuta la dezvăluirea secretelor unei perioade care se întinde de la căderea Imperiului Roman în 400 d.Hr. până la începuturile erei anglo-saxone.
În mod neobișnuit pentru un cimitir antic, rămășițele găsite în Garforth au aparținut oamenilor din epocile romane târzii și timpurii saxone. Scheletul femeii aristocratice romane târzii a fost găsit alături de rămășițele a 60 de bărbați, femei și copii din cele două perioade.
Arheologii au depistat tradițiile de înmormântare ale ambelor culturi în cimitir, a cărui locație precisă este ținută secretă.
Experții vor căuta să stabilească termene precise pentru morminte prin datarea cu carbon a rămășițelor. Vor fi efectuate teste chimice pentru a încerca să se determine cum au trăit și ce au mâncat, precum și detalii despre strămoșii lor.
Deși locația exactă rămâne un secret, săpătura a fost parțial determinată de o descoperire în apropierea unor clădiri din piatră romane târzii și a unui număr mic de structuri în stil anglo-saxon.
Analizele timpurii indică că unii dintre cei din cimitir aveau credințe creștine timpurii, iar saxonii erau însoțiți de bunuri personale, cum ar fi cuțite și ceramică.
Sursă: The Guardian