Cercetătorii conduși de Pilar Iborra Eres de la Institutul Valencian de Conservare, Restaurare și Cercetare au analizat mii de oase dezgropate în vestul Spaniei, în curtea Casas del Turuñuelo, o structură mare construită de cultura Tartesiană.
Studiul a datat rămășițele până la sfârșitul secolului al V-lea î.Hr. și a stabilit că oasele provin de la cel puțin 52 de animale, inclusiv peste 40 de cai, șase vaci, patru porci și un câine. Majoritatea cailor și vacilor erau masculi, în timp ce majoritatea porcilor erau femele.
În primele straturi ale sitului, cercetătorii au observat că rămășițele animalelor erau în mare parte intacte, ceea ce indică faptul că nu au fost consumate. Focul ar fi putut fi, de asemenea, parte a sacrificiului ritual, deoarece cărbunele și materia organică carbonizată au fost recuperate în aceste straturi.
Mai puține rămășițe de animale au fost găsite în straturile mai recente ale sitului. Acestea fuseseră măcelărite, probabil pentru consum uman. În acest strat s-au găsit și bunuri importate din estul Mediteranei, cum ar fi borcane pentru unguent, boluri și o sculptură din marmură grecească.
Întreaga structură a Casas del Turuñuelo a fost în cele din urmă distrusă de un incendiu.
Sursă: Archaeology Magazine