Împreună cu colegul său Hussam Zaher de la Universitatea din São Paulo, omul de știință Krister Smith a descoperit cele mai vechi fosile cunoscute de piton din lume. Șerpii aproape complet conservați, cu o lungime de aproximativ un metru, au fost descoperiți în situl „Messel Pit” din Patrimoniul Mondial UNESCO al Germaniei și au o vârstă de aproximativ 47 de milioane de ani. Noua specie de piton, Messelopython freyi, a fost numită în onoarea paleontologului Eberhard „Dino” Frey de la Muzeul de Stat de Istorie Naturală din Karlsruhe. Studiul a fost publicat pe 5 martie în revista științifică Biology Letters.
Atingând o lungime de peste șase metri, pitonii se numără printre cei mai mari șerpi din lume. Astăzi, diferite specii ale acestor reptile se găsesc în principal în Africa, Asia de Sud și de Sud-Est și Australia. „Originea geografică a pitonilor nu este încă clară. Descoperirea unei noi specii de piton în groapa Messel este, prin urmare, un salt înainte major în înțelegerea istoriei evolutive a acestor șerpi”, explică dr. Krister Smith de la Institutul de Cercetare și Istorie Naturală Senckenberg.
Noua specie de piton Messelopython freyi descoperită de Smith și colegul său brazilian, dr. Hussam Zaher, este cea mai veche înregistrare de fosilă cunoscută a unui piton de oriunde din lume. „Conform descoperirilor noastre, acești șerpi au apărut deja în Europa la momentul Eocenului, cu peste 47 de milioane de ani în urmă. Analizele noastre le urmăresc istoria evolutivă până în Europa.” adaugă Zaher.
Cu toate acestea, șerpii mari constrictori au dispărut ulterior de pe continentul european ceva timp. Fosilele acestei familii de șerpi nu au apărut din nou până în Miocen – acum între 23 și 5 milioane de ani. „Pe măsură ce clima globală a început să se răcească din nou după Miocen, pitonii au dispărut din nou din Europa”, spune Krister Smith.
Sursă: The Archaeologist