O multitudine de monumente funerare, precum și nenumărate statui de piatră alcătuiesc cea mai mare și interesantă expoziție de acest gen din România, Lapidariul de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.
Între exponate, în zona monumentelor funerare, poate fi observat un sarcofag, ce datează din vremea Daciei Romane. A fost descoperit în situl de la Micia, comuna Vețel, dar capacul acestuia nu a mai fost găsit. Se presupune că, în timpul lucrărilor agricole care s-au desfășurat, de-a lungul vremii, în zonă, acesta ar fi fost distrus.
Sarcofagul este de fapt un monument funerar în formă de sicriu, folosit în Antichitate, frumos ornamentat și executat din piatră, bronz sau alte materiale.
Arta funerară din vremea Daciei Romane este bine reprezentată în Lapidariul devean, prin diferite tipuri de monumente funerare, cum ar fi stele, lei funerari, conuri de pin, singura aedicula descoperită întreagă pe teritoriul Daciei și, nu în ultimul rând, acest sarcofag cu reconstituirea unui mormânt.
„Sarcofagul este impresionat atât prin dimensiuni, cât și prin modul în care colegii de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva care s-au ocupat de punerea în valoare a expoziției, a declarat, pentru GO Hunedoara, dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific la MCDR Deva.
Din sarcofag s-a păstrat doar baza, capacul fiind probabil distrus în timpul unor lucrări agricole. Reconstituirea lui la Lapidariul din Deva prezintă o viziune cât mai aproape de realitate, cu elementele care trebuiau să-l însoțească pe defunct în lumea de dincolo.
Este vorba de vase pentru hrană, vase pentru servit apa, opaițe pentru iluminat, monede etc. Vizitatorii pot observa și un schelet, dar acesta are doar rolul de a creiona imaginea unei înhumații din vremea Daciei Romane.
Sursă: GoHunedoara.com