Potrivit unui anunț al Ministerului Culturii și Turismului, arheologii au descoperit o statuie ornamentată în timpul săpăturilor de la Amasra, Turcia.
Amasra, cunoscută inițial ca Sesamus, își trage numele de la Amastris, o prințesă persană și tiran-conducător al Heracleei. Amasra este menționată pentru prima dată în Iliada lui Homer și de către istoricul grec Strabon, care plasează orașul pe un mic râu cu același nume și ocupând o peninsulă.
Săpăturile efectuate sub conducerea directorului Muzeului Amasra, Zübeyde Kuru, au scos la iveală o statuie din secolul al II-lea d.Hr. în perioada romană.
Statuia a fost găsită la o adâncime de 3 metri sub nivelul solului și măsoară aproximativ 1,5 metri înălțime. Realizată din marmură, statuia înfățișează o figură feminină pe jumătate goală care poartă o mantie peste părțile inferioare ale corpului, sprijinită de o urnă așezată pe un soclu.
Potrivit cercetătorilor, statuia înfățișează probabil o nimfă din mitologia greacă, o divinitate feminină minoră, considerată o personificare a naturii.
Sursă: Heritage Daily