Ornamentele (sau talismanele) geto-dacice, datând de 3000 de ani, au fost descoperite în anul 1847 la Sarasău, județul Maramureș, România. Aceste artefacte au fost supuse analizei chimice, dezvăluind conținutul lor de aur ce variază de la 81,940% la 83,470% și pe cel al conținutul de argint care variază de la 15,510% la 17,048%. Au fost găsite și urme de cupru, fier și nichel, probabil adăugate pentru a se asigura că aurul a atins o grosime uniformă.
Tezaurul de la Sarasău cuprinde în total 11 discuri spiralice, 2 fragmente de disc, 3 pandantive, 84 de verigi crestate, și 282 de mărgele. Tezaurul este împărțit în două părți, o parte avându-și locul în Muzeul Național de Istorie al României (7 discuri spiralice, un fragment de disc, 3 verigi crestate și 239 de mărgele), iar cealaltă în Muzeul Național din Budapesta (4 discuri spiralice, un fragment de disc, 3 pandantive, 81 de verigi crestate și 43 de mărgele).
Originile acestor artefacte preistorice rămân un puzzle din cauza izvoarelor scrise limitate din acea epocă, ceea ce face dificilă înțelegerea pe deplin a istoriei lor. Cu toate acestea, descoperirea lor ajută la reunirea narațiunilor istorice. Geto-dacii, despre care se crede că sunt descendenți ai arienilor/dunărenilor de la poalele Carpaților, preced istoria lor înregistrată. Moștenirea lor nu se află doar în comorile lor unice, care au o semnificație intelectuală, spirituală sau filozofică, ci și în contribuția lor semnificativă la rezervele de aur ale Europei Antice. Geto-dacii sunt creditați că au condus cele mai mari operațiuni de metalurgie a aurului din timpul lor la Sarmizegetusa Regia, influențând măiestria aurului în culturile tracice și geto-dacice din Europa antică.
Înainte de cucerirea romană a Sarmizegetusa Regia în anii 105–106 d.Hr., unii geto-daci și-au ascuns comorile în locuri precum Maramureș pentru a-i proteja de jefuitori.
Tezaurul de la Sarasău reunit, alături de alte comori ale țărilor central și est-europene, face parte din expoziția itinerantă „First Kings of Europe”, care dupa prezența la Field Museum of Natural History, din Chicago, și Institutul pentru Studiul Lumii Antice, din New York, va ajunge în Canada, la Muzeul Canadian de Istorie, din Gatineau, Quebec, unde va putea fi admirată începând cu 5 aprilie, până pe data de 19 ianuarie 2025.
Surse:
(https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=952345826517802&id=100052271797580)
(https://www.salutsighet.ro/tezaurul-de-aur-de-la-sarasau-face-turul-lumii-autor-teofil-ivanciuc/)