Un pasaj subteran vechi de 1.500 de ani a ieșit la iveală în timpul lucrărilor de săpături aflate în desfășurare în rămășițele Bsericii „Sfântul Polyeuktos” amplasată din cartierul Saraçhane din Istanbul, care a fost martoră distrugerii în timpul invaziei latine.
Echipele de la Departamentul Patrimoniului Cultural al Municipalității Istanbul au inițiat, pe 8 iunie anul trecut, lucrări de săpături în zona în care se află biserica construită între anii 524 și 527 d.Hr. și rămasă așa până în secolul al XI-lea.
În timpul lucrărilor în derulare, echipele de săpături au găsit un pasaj subteran care datează de 1.500 de ani, cu pietre de construcție ale holului în formă de marmură și împodobite cu reliefuri.
„Care este unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei descoperiri a unui pasaj vechi de 1.500 de ani? Zeci de cutremure au trecut în acești 1.500 de ani în Istanbul, care în prezent se luptă cu riscul de cutremur. Această structură a reușit să supraviețuiască tuturor acestor cutremure. Turcia ar trebui să învețe secretul și să cunoască acest lucru”, a explicat Mahir Polat, secretar general adjunct al municipalității.
Recent, echipa municipalității a descoperit în aceeași zonă o statuie, aparținând perioadei romane, veche de aproape 1.900 de ani.
În timpul lucrărilor de săpătură din zonă, în afară de statuie, echipele au mai găsit 681 de monede de bronz, cărămizi ștampilate, piese de marmură, ceramică, lămpi cu ulei, artefacte din sticlă și metal.
Sursă: Hürriyet Daily News