O peșteră veche de 54.000 de ani din sudul Franței deține sute de vărfuri minuscule de piatră, despre care cercetătorii spun că seamănă foarte mult cu alte vârfuri de săgeți cunoscute. Descoperirea, raportată în Science Advances1, sugerează că primul Homo sapiens care a ajuns în Europa a vânat cu arcuri și săgeți. Dar ridică și întrebarea de ce oamenii de Neanderthal – care au ocupat adăpostul din Grotte Mandrin ce se află în Valea Ronului înainte și după Homo sapiens – nu au adoptat niciodată aceste arme superioare.
Printre instrumente se aflau sute de vârfuri minuscule, dintre care multe aveau o lățime de 1 centimetru, cântăreau doar câteva grame și erau aproape identice ca formă și dimensiune. Cele mai mici vârfuri erau similare cu alte vârfuri de săgeți făcute de oamenii antici și moderni, iar unele conțineau rupturi similare și alte daune la vârfuri, care ar fi putut fi create de un impact de mare viteză.
Ei au descoperit că vârfurile mai mari ar fi funcționat ca sulițe și săgeți, dar cele mai mici ar fi pătruns doar în carnea animalului atunci când au fost folosite ca săgeată trasă de un arc.
Deasupra și sub stratul de pământ al lui Grotte Mandrin, cercetătorii au găsit dinți și ADN de Neanderthal, împreună cu unelte de piatră caracteristice grupului dispărut.
Rămășițele și instrumentele de Neanderthal au fost descoperite deasupra și dedesubtul acestui strat uman modern, au adăugat ei, dar se pare că oamenii de Neanderthal care au folosit peștera după ce oamenii moderni nu și-au adoptat tehnologia arcului și săgeților.
Sursă: Nature.com