Baiae este un oraș roman parțial scufundat de pe malul Golfului Napoli, în comuna actuală Bacoli, Italia. Orașul a devenit o stațiune populară, câștigând o reputație pentru un stil de viață libertin, care, potrivit poetului roman, Sextus Propertius, era un „vortex al luxului” și un „port al viciului”.
Multe figuri notabile din istoria romană l-au vizitat frecvent, inclusiv Gnaeus Pompeius Magnus (cunoscut și sub numele de Pompei cel Mare), Iulius Caesar, Gaius Marius, Lucius Licinius Lucullus, Hadrian și Septimius Severus.
Cele mai semnificative rămășițe ale orașului constau în diverse vile de lux, mai multe structuri de templu sub formă de cupolă și Parco Archeologico delle Terme di Baia. Unele dintre temple includ Templul Dianei, templul lui Mercur și Templul lui Venus – care de atunci s-a scufundat la 3 metri sub nivelul solului.
Datorită poziției orașului pe Peninsula Cumea în Câmpurile Flegree, o regiune vulcanică activă și volatilă, activitatea vulcanică locală a ridicat și a scăzut geologia peninsulei, ceea ce a dus la scufundarea părților inferioare ale orașului.
Arheologii subacvatici din Parcul Arheologic Campi Flegrei, în zona „Terme del Lacus”, au dezvăluit un mozaic ornamentat care conține bucăți mici de piatră albă, albastră și roșie, datând de aproximativ 2.000 de ani în urmă.
Mozaicul a fost găsit în rămășițele unei structuri romane și constă din linii geometrice împletite psihedelice, împletituri încrucișate și hexagoane cu laturi concave. Arheologii sugerează că mozaicul este similar cu modelele găsite în Tunisia, unde Cartagina, vechiul rival al Romei a fost cucerită în 146 î.Hr. în timpul celui de-al treilea Război Punic.
Sursă: Heritage Daily